ÜDVÖZÖLJÜK A BOSE ÚJ WEBOLDALÁN!
 

TIPPEK ÉS TRÜKKÖK A JOBB ALVÁS ÉRDEKÉBEN

A Bose útmutatója a pihentető alváshoz

Az alvás természetes folyamat, és a jó egészség alapvető feltétele. Sajnos, túl sokan szenvednek a rossz alvástól, és ébredéskor nem érzik magukat kipihentnek. Ha a pihentető alvási környezet megteremtéséhez vagy a vadul száguldó gondolatok száműzéséhez segítségre van szüksége, a jobb alvás eléréséhez különböző stratégiákat vethet be. Fontolja meg az alábbi tippeket, és találjon rá Ön számára leghatékonyabb módszerre!

1. Jobb étrend. Jobb alvás.

Az alvás minőségére komoly hatással lehet mindaz, amit alvás előtt bevisz a szervezetébe. Egy csésze kávé késő délután, egy nagy esti étkezés vagy eggyel több ital, mint kellene – mind hátrányos lehet és megzavarhatja az elalvást, majd a pihentető alvást. A koffein körülbelül hét órán át fejti ki hatását a testünkben, ezért oly fontos a napi utolsó csésze időzítése.

TIPP

Figyelje meg, mit és mikor eszik vagy iszik. Próbálja egyenként kiiktatni az elemeket, hogy lássa, mely befolyásolhatja negatívan az alvást.

2. Legyen aktív napközben

A rendszeres testmozgást végző emberek könnyebben alszanak el – és ami még fontosabb, átalusszák az egész éjjelt. Az egészséges mértékű testedzés segít az alvás általános minőségének javításában, de meg kell jegyeznünk, hogy a fizikai tevékenység endorfinokat szabadít fel a testében, ami megnehezíti az elalvást - így fontos a mozgás időzítése.

TIPP

Végezzen testmozgást, ha tud, de próbálja az alvástól távolabbi időpontra időzíteni.

3. Szundik. Valóban ártatlanok?

Ó, azok a jó kis szundik. Olyan jó érzés. És mégis, a látszólag ártalmatlan szundi mindenféle bajt okozhat elménk és testünk becsapásával, mivel azt az érzést kelti, hogy a napközbeni alvás miatt éjszaka már kevesebb alvásra van szükségünk. Mindent egybevetve, a szunyókálás megnehezítheti a megszokott időpontban való elalvást.

TIPP

Ha éjjel nem sikerül elaludnia, kerülje a szunyókálást, és tartsa szem előtt, hogy az egyre fokozódó álmosság segíti az éjjeli alvást.

4. Az ágyban aludni kell

Ki nem szeret bekuckózni egy filmmel vagy egy jó könyvvel? És akár laptopon, akár telefonon, de hányan dolgozunk az ágyunkban? Minél több stimuláló médiát használunk az ágyban, ahhoz annál inkább az ébrenlétet és a figyelmet társítjuk. Ágyára az alvás – és hát minden más örömöt szerző tevékenység – oltáraként gondoljon.

TIPP

Keressen egy kényelmes széket vagy kanapét otthon, és ott olvasson, böngéssze a közösségi médiát vagy nézzen filmet.

5. Váltson sebességet

Az, hogy Ön már felnőtt, nem teszi túl öreggé – alakítson ki lefekvés előtti rutint! Tudassa a szervezetével, hogy közeledik a lefekvés ideje, így segítheti az ébrenlét és az álmosság közötti átmenetet. A pihentető zene, a meditáció – vagy akár a csöndes naplóírás – segíthet megnyugodni és felkészülni a pihenésre.

TIPP

Alakítson ki egy lefekvés előtti rutint, amellyel felkészítheti elméjét és testét az alvásra.

Ágyban ébredő férfi Bose zajelfedő sleepbuds fülhallgatóval

6. Hozzon létre csöndes környezetet

A csendes, nyugodt környezet elengedhetetlen az elalváshoz és az éjszaka átalvásához. A háziállatok, a hortyogó partnerek és utcai zajok mind nemkívánatos, zavaró tényezők. Olyan zavaró zajjal küszködik, amely elől nem szabadul? Nos, ezért terveztük Bose noise-masking sleepbuds™ zajelfedő éjjeli fülhallgatókat.

TIPP

Kapcsolja ki a tv-t. Rakja el a laptopokat, a telefonokat és a tableteket. Vigye át a kutyaágyat egy másik helyre.

7. Száműzze a vadul száguldó gondolatokat a fejéből

Léteznek másfajta zajok is. A dolgos elme néha egyszerűen nem képes leállni. Ha már több mint 20 perce ébren fekszik, szálljon ki az ágyból, és próbálja az aggodalmakat máshol hagyni. Ha kiszáll az ágyból, akkor is próbáljon pihenni. Hallgasson megnyugtató zenét, vagy próbáljon egyszerűen, mély lélegzeteket véve meditálni.

TIPP

Tartson tollat és papírt az éjjeliszekrényen. Ha egy gondolat felébreszti, jegyezze le, és már aludhat is tovább.

8. Kövesse az ütemtervet

Az alvás elősegítéséhez szükséges megfelelő egyensúly fenntartásához az elménk együttműködik a testünkkel. A cirkodián ritmus a test belső órája. Ez irányítja az alvás-ébrenlét ciklust, és nagy szerepe van a hormonfelszabadítástól kezdve a testhőmérséklet szabályozásáig mindenben. Az időzónák, a lefekvés idejének és a fények változásai megzavarják a belső órákat, így az utazók a jet lag miatt gyakran kimerülve érkeznek meg úti céljukra. A szabályos alvás–ébredési beosztás betartása sokat jelenthet.

TIPP

Az élet néha megnehezíti a kiszámítható beosztás betartását. Ne aggódjon, csak próbálja a lehető leginkább –max. 20 perces eltérésekkel – betartani a beosztását.

9. Csak hűvösen

Alváskor általában a kissé hűvös idő jobb, mint az enyhén meleg. Ha a környezet túl meleg, a teste megpróbálja szabályozni a hőmérsékletét, és energiát fog pazarolni – így ébren marad, vagy nem tud visszamerülni a mély álomba. Mindannyiunk testhőmérséklet-változása szorosan összefügg az alvás-ébredés ciklusával. A normál ciklusok során a testhőmérséklet rendszeres időközönként ingadozik, és a kora reggeli órákban 1–2 fokkal csökkenhet.

TIPP

Ha szereti a meleg takarót, állítsa kissé alacsonyabb hőmérsékletre a termosztátot.

10. Nem a számok a lényeg

Alvási szokásaink megzavarása felidegesíthet minket, ami miatt újra elkezdenek száguldani a gondolataink és megpróbáljuk aggódva kiszámítani, hogy hány órát vesztünk el. Ezekben a pillanatokban próbálja felidézni, hogy senkinek nem tökéletes az egyensúlya. Ha az alvás egyszerűen nem jön össze, ne forgolódjon az ágyban. Csináljon valami pihentetőt, amíg el nem álmosodik, majd bújjon vissza az ágyba. Jó szokásokkal és egy kis gyakorlattal általában visszatalálunk a kényelmes rutinhoz.

TIPP

Ne nézze az órát. Tartsa magától távol a telefonját, fordítsa az órát a fal felé, és fókuszáljon arra, hogyan érez.

BOSE NOISE-MASKING SLEEPBUDS™ ZAJELFEDŐ ÉJJELI FÜLHALLGATÓ

Aludjon el.

És maradjon is úgy.

Kifejezetten alváshoz tervezve. Nem játszanak le zenét, és nem oltják ki akusztikusan a zajt. Az apró, vezeték nélküli fülhallgatók ehelyett előre telepített, megnyugtató hangokat játszanak le a nemkívánatos éjjeli zajok elfedésére.