DREAM + REACH (ÁLOM ÉS VALÓSÁG)

A BOSE ELSŐ 50 ÉVE

EGY ÖTLETBŐL HIVATÁS LESZ. ÍGY LETTÜNK AZOK, AKIK VAGYUNK.

A Bose története

Joggal gondolhatná azt, hogy az audiotermékeinkről vagyunk híresek. De mi az igazi szenvedélyünk? Az új és jobb megoldások megtalálása. Ez mindennél fontosabb. Mi „mindig jobb dolgokról álmodunk, és azon gondolkozunk, hogyan lehet ezeket elérni.” A fogyasztóknak készült első zajcsökkentő fejhallgatóktól a hosszú távokat teljesítő sofőrök számára kifejlesztett forradalmi ülésrugózási rendszerig arra ösztönözzük, tapasztalja meg a Bose innovációjának első 50 évét.

Tekintse meg a The Gift (Az ajándék) filmet, melyet az Oscar® díjas Morgan Neville rendezett (2014 legjobb dokumentumfilmje: 20 Feet from Stardom).

A KEZDETEK

A Bose története egy kisfiúval kezdődött, akit lenyűgözött az elektronika – mindent szétszedett, hogy megértse a dolgok működését, és arról álmodott, hogy egyszer majd ő is feltalál valamit.

Rádiójavító műhely

A kamasz Amar Bose sikeres rádiójavító műhelyt hozott létre családja otthonában. „Táblákat helyeztünk el az összes vaskereskedésben, ahol édesapám az importált cikkeket árulta” mondta egyszer Dr. Bose egy interjúban. „A táblákon a következő állt: Rádiót javítunk. Az emberek leadták rádiójukat a boltban, én pedig otthon megjavítottam őket. A bolt 10%-os részesedést kapott a nyereségből. Édesapámmal megegyeztünk abban, hogy ha továbbra is jó jegyeket viszek haza, akkor csak heti négy napot kell az iskolában töltenem. Ő pedig leigazolja nekem a hiányzást fejfájással, vagy valami hasonló indokkal. A tanárok természetesen tudtak erről. Mindig pénteken hiányoztam, ezért hétfőn gyakran megkérdezték, hány rádiót javítottam meg.”

„Nagyon érdekelt minden, ami elektronikus. Nem volt pénzünk új vonatok vásárlására, ezért vettem pár használtat, és megjavítottam azokat. Éppen ezért még jobban megérte a javítás.”DR. AMAR G. BOSE

A VÁLLALAT

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) tanulójaként Dr. Bose számos szabadalomra tett szert. Azonban ahelyett, hogy egy másik vállalatnál jegyeztette volna be azokat, úgy döntött, hogy megtartja őket, és megalapította saját cégét.

„Dr. Bose egyik nap odajött hozzám, és megkérdezte, hogy miért nem dolgozok az ő cégénél.” Mire én: „Milyen cégnél? Miről beszélsz?” Ő pedig ezt válaszolta: „Még nincs cégem, de szeretnék alapítani egyet.”

SHERWIN GREENBLATT
A BOSE ELSŐ ALKALMAZOTTJA
BOSE ELNÖK, 1985 – 2001

Az első évek

A cég alapításakor sokat tanakodtak azon, mi legyen a neve. Végül Y. W. Lee, Dr. Bose egyik mentora az MIT-től a jól ismert magyarázó stílusában csak ennyit mondott: „Gondoljuk át, mit is sugalljon a név. Nem akarunk semmilyen technológiához vagy iparághoz sem kötődni, mivel nem tudjuk, mivel foglalkozunk majd a jövőbe. Más nyelveken is könnyű legyen a kiejtése és egyszerű legyen a védjegy bejegyzése. És ideális lenne, ha csak egy szótagból állna.” Mindenki nevetett, mivel anélkül is sejtették, mit javasol, hogy kimondta volna azt: „Bose”.

A Bose első alkalmazottja Dr. Bose egyik hallgatója volt, Sherwin Greenblatt. Később aztán ő lett a vállalat elnöke, 1985-től 2001-ig. „A korai években” – kezdte Greenblatt – „Dr. Bose az MIT-n oktatott, míg mi az állami szerződésekkel foglalkoztunk. Este pedig jött a második műszak, amikor is az audio ötleteken dolgoztunk.”

Pszichoakusztika

A pszichoakusztika a hang érzékelésével foglalkozó tudományág. Ez a Bose audiotermékek alapja, sőt ez az egész cégnek az alapja. Dr. Bose megállapította, hogy más hangszórók csak olyan műszaki adatokkal rendelkeznek, melyek a zene hangzására vonatkoznak, nem azok érzékelésére.

Egy előadáson az MIT-n Dr. Bose a következő példát hozta: „Megbízhatunk pár mérnököt azzal a feladattal, hogy szüntessék meg a torzítást. Boldogan dolgoznak majd éveken át ezen a problémán. Azonban felmerül a kérdés, hogy mindez mit is jelent az érzékeléssel kapcsolatban? Előfordulhat, hogy a torzítás mérhető, azonban nem hallható. Ha nem hallható, akkor mi értelme a feladatnak, pusztán egy mérnöki feladatról van szó.”

A 2201-es hangszóró volt az első Direct/Reflecting hangszórónk, és az első lépés a legendás 901-es hangszórórendszer felé.

Vásároljon Bose fejhallgatókat és hangszórókat, és megérti, miért a Bose volt a piacvezető az elmúlt 50 évben

FEJHALLGATÓK

VÁSÁRLÁSA

HANGSUGÁRZÓK

> VÁSÁRLÁS