új termékeinket! ">Fedezze fel új termékeinket!
Üzletek

Hogyan teheti a zajkioltó fejhallgatóval még kellemesebbé a repülőn töltött utazást

A repülés sok kellemetlenséggel járhat, de a zajkioltó fejhallgatók megoldást jelenthetnek.

Bárhová is megy, repülőgéppel gyorsan odajuthat. De nem csöndesen.

Dr. Amar Bose 1978-ban a Zürichből Bostonba tartó légi jármű fedélzetén jött rá erre. A légitársaságok 1963 óta szórakoztatták repülés közben az utasokat a pneumatikus – sztetoszkóphoz hasonló csővezetékes – fejhallgatókon keresztül. Az 1970-es évek végén azonban elkezdték ezeket a pneumatikus fejhallgatókat elektronikus készülékekre cserélni. Amikor Dr. Bose Boston felé tartva kipróbálta az első készüléket, egyszerre volt izgatott és csalódott. Az elektronikus fejhallgatók kiváló hangzást biztosítottak a repülő utasai számára, de a repülőgépek túlságosan zajosak voltak ahhoz, hogy hallhassák.

Dr. Bose-nak volt egy látomása: A fizikát használva olyan fejhallgatót alkotott meg, amely mikrofont használ a külső zaj érzékelésére, és elektronika segítségével azonos és ellentétes jeleket hoz létre, amelyek kioltják a külső zajt, mielőtt az elérné a hallgató dobhártyáját. Megszületett a zajkioltó fejhallgató.

Több mint négy évtizeddel később a repülőgépek zaja még mindig problémát jelent. 2018-ban az Agoda online utazási iroda több mint 10 000 nemzetközi utast kérdezett meg arról, melyek a legbosszantóbb utazási szokások – a legidegesítőbben a lármás utasok.

Szerencsére a mai utasoknak van valamijük, ami 1978-ban még nem volt: az utazáshoz való legjobb zajkioltó fejhallgatók kész arzenálja. Bár a tömött poggyásztartókkal vagy az üléstámlát rugdosó neveletlen utasokkal nem tudnak mit kezdeni, a fejhallgatók az alábbi négy idegesítő repülőút-probléma kezelésére tökéletesen alkalmasak:

Probléma: Zajos motorok, amelyek elnyomják az út közbeni szórakozást

Az egyik repülőút közben hallható hang, amely Dr. Bose-t elsősorban arra késztette, hogy zajkioltó fejhallgatót alkosson, az a minden repülőgépet megtöltő folytonos zúgás. A motor berregése, a szél zúgása és a légkondicionáló zümmögése lágy, de egyenletes fehér zajjal ostromolja az utasok fülét, ami megnehezíti a menet közbeni szórakozást, például a televízió és a filmek élvezetét. A zajkioltó fejhallgatók csökkentik a környezeti zajszennyezést, ugyanakkor kiváló hangminőséget biztosítanak a repülőgépeken kínált fejhallgatókhoz képest. A QuietComfort 20 akusztikus zajkioltó fejhallgató például aktív hangszínszabályozási technológiával rendelkezik, amely tiszta hangot biztosít, míg a Bose Noise Cancelling Headphones 700 zajkioltó fejhallgató és a QuietComfort 35 vezeték nélküli fejhallgató II hangerő-optimalizált hangszínszabályozási funkcióval rendelkezik, ami ugyanezt teszi. A kiváló hang- és zajszűrő funkció segítségével tisztábban hallhatja a zenét, a filmeket vagy, ha úgy kívánja, a csöndet.

 

De a külső zajban a legrosszabb az, hogy soha nem áll meg. Akár egy, akár tizenöt órán át tart a repülés, az állandó zaj folyamatos és bosszantó. A legjobb zajkioltó fejhallgató a repülőgépek utasai számára ezért hosszú üzemidejű akkumulátorral bír. A QuietComfort 20 akusztikus zajkioltó fejhallgató akár 16 órányi akkumulátor-élettartammal rendelkezik, míg a QuietComfort 35 vezeték nélküli fejhallgató II és a Bose zajkioltó fejhallgató 700 akár 20 órán át működik – ami akár a leghosszabb nemzetközi repülőút esetén is elegendő.

Probléma: Csacsogó ülésszomszédok

A repülőgépen a helyfoglalás kész szerencsejáték: vajon hallgatag lesz ülésszomszédunk, vagy kész pletykafészek? A zajkioltó fejhallgató azt az udvarias üzenetet közvetíti, hogy Ön beszélgetés helyett aludni szeretne. És ha bőbeszédű utastársa úgy dönt, hogy a másik oldali szomszédjával fog beszélgetni? A fejhallgató nem csupán sugallja, hogy pihenni szeretne: segít is benne a beszélgetés zajának kioltásával.

Vannak azonban olyan beszélgetések is, amelyeket nem kellene teljesen kiszűrni. Ha például a pilóta vagy az utaskísérő beszél, arra figyeljen oda. A Bose zajkioltó fejhallgató 700 használatával ez könnyedén megoldható, mert zajkioltó funkciójának 11 szintje között megtalálja a „Beszélgetés üzemmódot” is, amellyel szükség esetén szüneteltetheti a zajkioltást. Hasonlóképpen, a QuietComfort 20 akusztikus zajkioltó fejhallgatónak van egy „Éber” üzemmódja, amelyet egyetlen gombnyomással aktiválhat, hogy hallja, mi történik Ön körül.

Probléma: A repülés miatti szorongás

Sokan szoronganak a repülés miatt. És némelyek – az Anxiety and Depression Association of America szerint a lakosság mintegy 20 százaléka – annyira félnek, hogy inkább nem mennek nyaralni, és nem végeznek el olyan feladatokat, amelyekhez légi utazásra lehet szükség. Ha repülési fóbiája van, segíthet a zajkioltó fejhallgató. Egy 2013-as tanulmányban például a tudósok megállapították, hogy a klasszikus zene és a természet hangjainak hallgatása csökkentheti a stresszt, vagy javíthatja a test stresszkezelését. Egy 2017-es tanulmányban brit neurológusok szintén arra jutottak, hogy a zene 65 százalékkal csökkentheti a szorongást. Ráadásul azonosítottak 10 stresszűző dalt, amelyek a Föld legpihentetőbb dalainak bizonyultak; egy ingyenes Spotify® lejátszási listán, amelyet az Inc.com szerzője, Melanie Curtin állított össze, mind a 10 dalt meg is hallgathatja.

A zene és a természet nem az egyetlen lehetőség. Mivel Bluetooth® kapcsolattal rendelkeznek, a Bose zajkioltó fejhallgatói segítségével mobil alkalmazásokat is hallgathat, például a Headspace-t, amely légzési gyakorlatokkal vagy akár irányított meditációval segít Önnek.

Probléma: Alvásproblémák

Sok ember számára a repülőn való alvás csak álom. A nyakpárna és a szemmaszk segíthet, de nem nyugtatja meg a pár sorral hátrébb síró kisbabát, nem némítja el az italrendeléseket felvevő utaskísérőt, vagy az Ön mellett horkoló utast. A zajkioltó fejhallgató képes erre.

De nem csak az a fontos, hogy mely hangokat nem kívánja hallani. Az is fontos, hogy milyen hangokkal helyettesíti azokat. A Bose Music alkalmazás segítségével egyszerűen hozzáférhet zenéihez, hogy álomba ringathassák. A repülőn is használható Wi-Fi-n keresztül például ráhangolódhat kedvenc zeneszolgáltatója egy nyugtató állomására. Vagy saját zenei könyvtárából is készíthet nyugtató lejátszási listát.

A kényelem is kulcsfontosságú. A QuietComfort 20 akusztikus zajkioltó fejhallgató fejlett füldugó-technológiája biztosítja, hogy alvás közben is kényelmesen viselhesse.

Akárhogyan is szeretné tölteni idejét a felhők között – szundítva, filmet nézve, vagy csak zenébe merülten pihenve –, a zajkioltó fejhallgatók segítenek Önnek.

A termékek rendelkezésre állása országonként eltérő lehet